top of page
Sunset Run

ARTROSE

Aantasting van het synoviale vocht in een gewricht met artrose.

Artrose: Functies

WAT IS ARTROSE?

Artrose, ook wel slijtage genoemd, wordt gekenmerkt door slechter wordend kraakbeen in één gewricht of meerdere gewrichten. Vrijgekomen kraakbeen partikels kunnen vervolgens pijn en ontstekingsverschijnselen veroorzaken. Artrose wijzigt de samenstelling van onze synoviale vloeistof waardoor de  belangrijkste eigenschappen, nl smeren van onze gewrichten en het dempen van schokken onder druk komt te staan.

OORZAAK?

Artrose begint waarschijnlijk met een afwijking van de cellen die de bestanddelen van kraakbeen aanmaken. Het kraakbeen, dat normaal heel glad is, wordt rafelig, er komen scheurtjes in het oppervlak, het wordt dunner en kan ten slotte geheel verdwijnen. Dit is een normaal verschijnsel bij het ouder worden. Bij sommige mensen treedt dit proces echter versneld op.

VERSCHIJNSELEN?

Artrose kan in een of meer gewrichten voorkomen. Het kan zich in alle gewrichten voordoen, maar is het vaakst gelokaliseerd in heupen en de knieën.

KENMERKEN?

  • Ochtendstijfheid en stijfheid na een tijdje niet te hebben bewogen.

  • Stijfheid, zwelling en/of pijn in één gewricht of in enkele gewrichten, vooral tijdens het bewegen. Vaak begint dit mild en wordt het geleidelijk steeds erger.

  • Krakend geluid bij het bewegen, voelt alsof er zand in het gewricht zit.

  • Gewrichten kunnen niet volledig meer gestrekt en/of gebogen worden.

  • Er kunnen vergroeiingen ontstaan.

  • Op een radiologische foto van het gewricht is een verkleining van de gewrichtsspleet te zien.

RISICOFACTOREN?

We weten dat artrose toeneemt naarmate we ouder worden, hoewel er significante verschillen kunnen zijn tussen artrose en veroudering van het kraakbeen.
Enerzijds is er de erfelijke factor die een rol speelt in de ontwikkeling van artrose, anderzijds is ook onze levensstijl een niet-onbelangrijke factor.
Bepaalde beroepen of intensief sporten kunnen mede verantwoordelijk zijn voor extra belasting op onze gewrichten.
Zo is ook overgewicht een voorbeeld van extra mechanische belasting op onze gewrichten.

bottom of page